Thursday, November 8, 2012

Гэрийн бялууны жорууд


Хан боргоцойтой бялуу

ОРЦ: 
• ¼ шилэн аяга цөцгийн тос
• 2/3 шилэн аяга бор элсэн чихэр
• 1 ш лаазалсан ханборгоцой
• 2 ш өндөг 
• 9 ш ясгүй интоор  
• ¾ шилэн аяга элсэн чихэр 
• ¾ шилэн аяга гурил 
• 1/8 ц/х давс 
• ½ ц/х хөөлгөгч нунтаг 
• Цөцгийтэй зайрмаг 

ХИЙХ АРГА: 
Зуурмагны саванд гурил, хөөлгөгч нунтаг, элсэн чихэр, сүү, өндөг болон 100 мл хан боргоцойн шүүс нэмж сайтар хутгана.
Шарах шүүгээний тавиурыг халааж цөцгийн тосоо тавиад, дээр нь бор элсэн чихрээ бүгдийг нь асгана. Хэсэг хугацааны дараа цөцгийн тос бүрэн хайлсны дараа бор элсэн чихэртэйгээ хольж сайтар хутгаад, шарах шүүгээний тавцангийн (эсвэл бялууны хэв) ёроолыг жигд бүрхэнэ.
Одоо ханборгоцойн зүсмэлүүдээ шарах шүүгээний тавцан дээр өрнө. Хүсвэл голдоо дугуй нүхтэй жимсний зүсмэлийг таллан хувааж болох юм. Жимсээ өрөхдөө өөрт таалагдах хэлбэрийг сонгоорой. Зүсмэлийн голын дугуй нүхэнд нэг ширхэг интоор жимс хийнэ.
Ханборгоцойн зүсмэлээ өрж дууссан бол 5-8 минут амраасан зуурмагаа дээр нь хийж, 175 хэмд халаасан шарах шүүгээнд 45-50 минут жигнээрэй.
Дараа нь бялуугаа гаргаж 4-5 минут хөргөөд хэвнээс нь эвтэйхэн салгаж таваглаад, халуунаар нь хувааж таваглахдаа цөцгийтэй зайрмаг хамт тавиарай.

Энэ нөхрийг бол хийж үзнэ ээ, гэхдээ нялуун, нойтон кекстэй бялуу байх болов уу гэж бодоод байгаа. Тийм болохоор их нялуун амтанд дургүй бол туршиж үзэх гэсний хэрэггүй л болов уу. Зайрмагтай л өгдөг юм билээ ихэнхдээ, тэр нь ч бас учиртай байх. 

Ванилинтай бялуу


ОРЦ: 
500 гр элсэн чихэр
4 ш өндөг
625 гр гурил
250 мл сүү
175 мл ургамлын тос
10 гр хөөлгөгч нунтаг
5 гр ванилин

ХИЙХ АРГА: 

Шарах шүүгээний хэвэнд тостой цаас дэвсэж бэлтгэнэ.
Нэг саванд өндөг, элсэн чихрээ хийгээд хөөсөрч, өтгөртөл нь хутгана. Дээр нь шигшсэн гурил, сүү, тос болон хөөлгөгч нунтаг, ванилин зэргээ нэмж үргэлжлүүлэн хутгаарай. Зөөлөн, өтгөн зуурмаг болсон бол урьдчилан цаас дэвсэж бэлтгэсэн хэвэндээ хийнэ.
180 хэмд халаасан шарах шүүгээнд 30-40 минут жигнэхэд бялуу бэлэн болоход шарах шүүгээнээс гаргаж хөргөөд крем, зөгийн бал, жимс гээд хүссэн амттанаараа чимэглэж болно.

Би энэ бялууг хийж үзээгүй, гэхдээ болох юм шиг санагдсан. илүү дутуу амтгүй аятайхан санагдсан жор нь. 

Шоколадтай бялуу

ОРЦ: 
• 1.5 шилэн аяга шигшсэн гурил
• 1/3 шилэн аяга нунтаг какао
• 1 ц/х хөөлгөгч нунтаг
• 1 шилэн аяга элсэн чихэр
• 1 ц/х давс
• 1 аяга экпрессо кофе (бүлээн)
• 15 гр ванилин
• 1 ц/х дарсны охь

ХИЙХ АРГА: 

Шарах шүүгээгээ 200 хэмд халаана. 20 см-ийн диаметртэй бялууны хэвээ халааж цөцгийн тосоор тослоод бага зэргийн хуурай гурил цацаж бэлтгэнэ.
Зуурмаг зуурах савандаа шигшсэн гурил, какао, хөөлгөгч нунтаг, элсэн чихэр болон давсаа хийж холино. Дараа нь кофе, тос, ванилин болон дарсны охио нэмж өтгөн, зөөлөн зуурмаг болтол сайтар хутгана.
Бэлэн болсон зуурмагаа хэвэндээ хийж, бялууны хутгаар хэвэндээ жигд тарааж өгөөрэй. Тэгээд шарах шүүгээндээ хийж 25-30 минут жигнээд төмөр сараалжин тавиур дээр гаргаж хөргөөрэй.
Амтат бялуугаа таваглахдаа шоколданы сироп эсвэл кофетой шоколадны зайрмагаар хачирлах болох юм.

Хийж үзсэн, ёстой гоё болдог. Би өөрөө шоколадтай бялуунд дуртай учраас надад их таалагддаг юм. Харин кофе хийж үзээгүй болохоор тэр нэмэлт орц нь ямар өөрчлөлт оруулдаг талаар ёстой хэлж мэдэхгүй юм. Гэхдээ л тааламжтай амттай байх аа. 

1 comment: